Opleidingen

1Rgielabel.nl heeft jaren ervaring op het gebied van het vaststellen van de energieprestatie van vastgoed, het energetisch verduurzamen van vastgoed en het verbeteren van het binnenklimaat van woningen en utiliteitsgebouwen. Daarnaast verzorgen zij diverse opleidingen die met het verduurzamen van vastgoed te maken hebben. Denk hierbij onder andere aan: EP-adviseur woningbouw/utiliteit(basismethodiek) en EP-adviseur woningbouw/utiliteit (detailmethodiek).

Door de groeiende vraag heeft het bedrijf behoefte aan een grotere capaciteit. 1Rgielabel.nl en Qbus Duurzaam BV hebben in elkaar een betrouwbare partner gevonden en zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Gecertificeerd aan de slag

Wil jij net als wij de ’te bouwen’ en ‘bebouwde’ omgeving verduurzamen, conform de NT8800 norm energielabels kunnen opstellen en verstrekken of BENG-berekeningen voor omgevingsvergunningen of bij oplevering kunnen opstellen? Of je nu werkzaam bent bij een bouwkundig adviesbureau, een makelaarskantoor, woningcorporatie, gemeente, projectontwikkelaar of zelfstandig aan de slag wil als Energieprestatie Adviseur. Onze cursussen helpen je verder.

the-brand-men-qbus-duurzaam-03126

Bestaande woningen of utiliteitsgebouwen
Bij verkoop of verhuur van een bestaande woning of utiliteitsgebouw is het verplicht om een energielabel te verstrekken. Een gecertificeerde EP-W/B adviseur dient de woning te bezoeken en het energielabel middels een opname in de woning en het berekenen van de BENG-2 eis vast te stellen.

 

Huurwoningen (huurpunten WWS)
Tevens zal voor het vaststellen van de huurpunten voor een sociale huurwoning (woningcorporaties en particuliere verhuurders van sociale woningen) eveneens de BENG-2 eis berekend moeten worden inclusief de daarbij behorende woningopname om de berekening uit te kunnen voeren.

Nieuwbouwwoningen of utiliteitsgebouwen
Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat de vergunningaanvragen vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) uit het bouwbesluit. Die eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD).

Woningen en utiliteitsgebouwen die worden opgeleverd moeten bijna energieneutraal zijn: Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG).

De energieprestatie van deze utiliteitsgebouwen worden op 3 criteria beoordeeld:

BENG 1: energiebehoefte
BENG 2: primair fossiel energiegebruik
BENG 3: aandeel hernieuwbare energie

Iedereen die deze werkzaamheden wil uitvoeren moet in het bezit zijn van het juiste certificaat “Vakbekwaam Energieprestatieadviseur”.

De eerste stap om energieprestatieadviseur te worden is het volgen van de opleiding EP-W Basismethodiek. Je leert als aankomend energieprestatieadviseur om bestaande woningen op te nemen en te registreren volgens de NTA 8800 opnamemethodiek.

1Rgielabel werkt in duidelijke modules. Na afronden van een module kun je je middels verdiepingsmodules verder bekwamen. Wil je bijvoorbeeld ook de energieprestatie van nieuwbouwwoningen kunnen berekenen of de BENG-berekeningen voor omgevingsvergunningen kunnen registreren, dan bieden we aanvullend ook de opleiding EP-W detail. Naast Energieprestatie cursussen voor woningen bieden we ook de opleidingen aan voor utiliteitsgebouwen.

Na afronden van de cursus dien je het landelijk examen bij CITO, ’t Examenpark of de stichting Nederlands Exameninstituut met goed gevolg af te leggen om het certificaat Energieprestatieadviseur te ontvangen.

Voor cursisten die geen bouwkundige of installatietechnische achtergrond bieden we voorbereidende modules bouwkunde of installatietechniek.

Inschrijven?

Bekijk ons aanbod NT8800 Energieprestatieadviseur cursussen op de website van 1rgielabel. Daar kunt u zich ook eenvoudig inschrijven.