Energielabel Woningen

Qbus Duurzaam: ook voor het juiste energielabel Woningen.

Of u nou aannemer, architect, ontwikkelaar of belegger bent: in alle gevallen krijgt u te maken met het verplichte energielabel waar (bijna) elke woning over moet beschikken. Zoals u weet, is het hele systeem rond de uitgifte van energielabels dit jaar behoorlijk op de schop gegaan. Een verandering die bij u waarschijnlijk veel vragen oproept, maar waar wij u als geen ander bij kunnen helpen.

Het energielabel is een expertise binnen ons bureau in het verlengde van ons werk ligt: adviseren over de verbetering van de energieprestatie van gebouwen. We kennen de weg in elk gebouw en weten precies wat er moet gebeuren om het energieverbruik van een woning te reduceren.

Daardoor is de route naar het definitieve energielabel bij ons een vlot en efficiënt traject. We richten ons zowel op nieuwbouw als bestaande bouw.

Wat is er veranderd?

Sinds 1 januari 2021 mag een energielabel alleen worden aangevraagd op basis van een nieuwe rekenmethode, de NTA 8800. Om de energieprestatie te berekenen wordt een zogenaamde BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) berekening opgesteld. Dit vormt de nieuwe energieprestatienorm in Nederland voor de gebouwde omgeving. Een verandering die gevolgen heeft voor de hele bouwkolom.

Wij zijn gespecialiseerd in het afgeven van het definitieve energielabel, maken de BENG berekening, controleren die en doen inspectie op locatie.

Zo mag een nieuwbouwwoning pas worden opgeleverd als er aan de woning aantoonbaar een energielabel kan worden toegekend. Een onafhankelijke, gecertificeerde partij moet dat in de woning eerst vaststellen. Gekeken wordt of de bouw overeenkomstig de BENG-berekening is uitgevoerd. Pas als dat zo is, wordt het energielabel voor 10 jaar vrijgegeven. En kan de woning worden opgeleverd.

Waarom NTA 8800?

Deze nieuwe rekenmethode sluit beter aan bij de huidige praktijk en is ook een universele methode: er is nu één methodiek die toepasbaar is op elk gebouw. Voorheen werd gebruik gemaakt van de NEN7120-methode (EPC) om de energieprestatie te bepalen. Deze methode bleek minder geschikt om inzicht te krijgen in de manier waarop een energieprestatie werd behaald. Met de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800 wordt de energieprestatie van een gebouw veel gedetailleerder inzichtelijk gemaakt.

Zo werken wij

Naast het maken van de BENG berekening controleren we die op locatie en stellen deze bij waar dat nodig is. We zorgen ervoor dat belangrijke informatie die bepalend is voor het energielabel wordt vastgelegd in het opleverdossier. Meestal wordt er nog aanvullende informatie aangeleverd, waaronder foto’s en kwaliteitsverklaringen. Het nieuwe energielabel wordt bepaald door het opleverdossier en de BENG-berekening naast elkaar te leggen. Na oplevering wordt de berekening nogmaals getoetst en het label definitief geregistreerd.

Onze werkwijze in de bestaande bouw is vergelijkbaar, waarbij we ons logischerwijs meer richten op het verzamelen van informatie over de constructie en materialisatie van het gebouw in het verleden.

Deskundig en ’Up to date’

Als organisatie hebben wij gecertificeerde vakbekwame EP-adviseurs in ons team, die regelmatig worden bijgeschoold. Alleen zo blijf je op de hoogte in een vakgebied waar nieuwe ontwikkelingen aan de orde van de dag zijn. Schakel ons in: dan weet u zeker dat de controles professioneel en efficiënt worden uitgevoerd.

qbus-duurzaam-woning-energielabel

Veel gestelde vragen

Wanneer heb ik een energielabel nodig voor mijn woning of appartement?

Een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering in de woningbouw, zoals woningen en appartementen.

Wat zijn de kosten voor een energielabel?

De kosten van het nieuwe energielabel zijn afhankelijk van het type woning en de aanwezige documentatie.

Wat is het oplevertermijn van een energielabel?

Qbus streeft naar een oplevertermijn van maximaal 2 weken, van opname tot afgifte.

Woningen/appartementen zijn gebouwd vanuit EPC, kan er dan toch een energielabel aangevraagd worden?

Voor het definitieve energielabel moet er naast een inspectie van de woning een nieuwe BENG berekening opgemaakt worden door een vakbekwame EP-adviseur.

Welke bewijslast is er nodig voor de EP adviseur?

Na uw aanvraag zenden wij het overzicht van de documenten die nodig zijn voor de opmaak van het energielabel naar u toe.

Welke planning is nodig voor een energielabel bij oplevering van nieuwbouw project?

I. Aanleveren bouwdossier 6-8 weken vóór oplevering
II. Opname op locatie binnen 4 weken
III Levering energielabels binnen 3 weken na opname.

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact op met Qbus Duurzaam om u te laten informeren over de verplichtingen en mogelijkheden van het energielabel. Wij adviseren en helpen u graag in dit traject.